Foto: Mäklarbild.

Ingen vill bo i Snorrslida

Uppdaterad
Publicerad

Huset på den halländska landsbygden blev vida uppmärksammat. Till och med internationella medier plockade upp nyheten om huset i byn med det lite ekivoka namnet – Snorrslida.

– Det blev tyvärr inte sålt, säger mäklaren Jonas Claudei.

Det var i somras när SVT Nyheter Halland skrev om att huset legat ute till försäljning i över 1000 dagar, som nyheten började spridas i världspressen. Med rubriker som ”No one wants to buy the 'Penis Vagina' house” blev intresset över förväntan för objektet, som mäklarfirman Dansk Ejendoms Consult lagt ut till försäljning.

Förhoppningarna efter all medial uppmärksamhet var att det kunde leda till en försäljning, men så blev det inte.

– Det var många som var intresserade men de ville inte köpa, säger mäklaren Jonas Claudei till SVT Nyheter Halland.

Ett renoveringsobjekt

Ägaren har tagit bort huset från försäljningssidorna på nätet och lagt ner planerna på att sälja det. Men mäklaren tror inte att det är byns namn som är orsaken till att huset inte blev sålt.

– Priset var för högt och det var en bidragande orsak till att det inte blev sålt. Det var ett renoveringsobjekt och huset var ganska litet, säger Jonas Claudei.

Annette Torensjö, ortnamnsexpert på Lantmäteriet, tror inte heller att det har med byns namn att göra.

– Jag tror aldrig att ett hus är omöjligt att sälja på grund av namnet på byn, det har nog mer med husets skick att göra, sa hon till SVT Nyheter Halland i somras.

Mansnamn och backe

Namnet på byn, som ligger fem kilometer norr om Knäred i Laholms kommun, har lockat till skratt och höjda ögonbryn. Trots det så har det egentligen inget med några könsorgan att göra alls.

Enligt Annette Torensjö är Snorrs- antagligen ett fornnordiskt mansnamn så som Snörrir eller Snerrir och – lida en backe eller sluttning.

– Snorrslida betyder alltså Snörrir bodde i backen och när han och hans släktingar försvunnit har namnet levt kvar som ett bra namn, sa hon till SVT Nyheter Halland i somras.

Fakta/Fantasieggande ortnamn/öar/ställen

Halland

Bögilt

Fröslida

Älskogsbräcka

Bohuslän

Museröd

Flateby

Kuballe

Kåtebol

Värmland

Dingelsundet

Gökhöjden

Rumpsjön

Västergötland

Balltorp

Horsås

Porris

Liggestad

Sexdrega

Köttkulla

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.