Ingen arbetar aktivt med att variera utbudet på Halmstads teater. Foto: SVT

Inget urval av föreställningar – först till kvarn gäller

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte konstigt att utbudet på Halmstads teater domineras av större shower. Det görs inget aktivt urval när man bokar in årets mål: 150 föreställningar.

Destination Halmstad som driver Halmstads teater arbetar inte aktivt med att balansera utbudet av årets 150 föreställningar. Det är först till kvarn som gäller. Lina Siljegård som är ställföreträdande chef och VD ser inget problem med det.

– Skulle man vilja ha mer av någon sorts utbud kanske det skulle behövas extra medel, säger hon.

Men utbudet blir ju lite samma.

– Det beror på vem som bedömer vad utbudet är, säger Siljegård.

En pågående konflikt

I flera år har Halmstads kommuns kulturförvaltning velat driva teatern istället för Destination Halmstad. En av dem som jobbade aktivt med lokal kultur var Ulf Andersson. Under fem år var han teaterchef innan hans idéer gick isär med dåvarande VDn:s och han fick sluta. Det blev en intressekonflikt där den lokala kulturen hamnade i skymundan menar han.

– Det visar sig rätt tydligt genom att människor som professionellt sysslar med konst och kultur i olika former faktiskt lämnar Halmstad för här finns inte arbete för oss.

Vad är det för arbeten som saknas?

– Det saknas en professionell teater till exempel. Det som finns i teaterväg ligger på en sådan nivå att det inte går att försörja sig på det överhuvudtaget. Det handlar inte om att staden bara har sina 100.000 invånare för det finns många som har det och erbjuder kvalitativa kulturarbeten ändå, säger Ulf Andersson.

”Skulle inte bli billigare”

Carl Fredrik Graf (M) fick frågan varför inte kulturförvaltningen, istället för Destination Halmstad, driver teatern.

– Det skulle inte bli billigare i alla fall. Vi kan konstatera idag att teatern bär sig inte inkomstmässigt. Det förhållandet tror jag inte hade förändrats om kulturförvaltningen hade drivit verksamheten, säger kommunrådet Carl Fredrik Graf (M).

Så ambitionen är att kulturen ska betala sig själv?

– Det gör den ju inte idag, säger han.

Musikscener för banden försvinner

När det gäller musikscenen för medelstora band ser det mörkt ut när Kajskjulet, längs Nissan och Kulturhusets lokaler, försvinner. Carl-Johan Fogelklou, musiker i Mando diao, reflekterar över situationen.

– Jag tycker arenan för live-musiken i princip är helt borta. Band och artister i Sverige och i Halmstad som spelar för 100 eller 200 pers finns det inget ställe för idag, säger Carl-Johan Fogelklou.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.