Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Klart man är lite orolig” – hör hur ungdomarna, som snart ska gå lumpen, svarar på frågan om utlandstjänst. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Inkallade till lumpen – så tänker de om utlandstjänst för Nato

Uppdaterad
Publicerad

SVT har pratat med flera ungdomar i Halmstad som nyligen pliktats in och ska göra lumpen. Hur tänker de kring att strida för annat Natoland?

Se ungdomarna i Halmstad svara i klippet ovan.

Ska färdigutbildade värnpliktiga kunna skickas iväg att försvara andra Natoländer vid en kris? En fråga som regeringen nu tittar på.

Sverige och Nato

Fler hör av sig med oro

Organisationen Svenska Freds vittnar om att fler ungdomar än tidigare har eller ska göra lumpen nu hör av sig med oro kring utlandstjänstgöring.

Se nedan: Experten på FOI: Då kan värnpliktiga skickas till krig i andra länder

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan personer som nyligen gjort lumpen skickas att försvara andra Nato-länder? Än är det inte helt klart men försvarsexperten Robert Dalsjö berättar vad han ser för troliga scenarion. Foto: storyblocks

Vem är värnpliktig?

Det börjar med att du gör militär grundutbildning, lumpen.

Efter grundutbildningen blir du krigsplacerad och ska följa instruktionen i din krigsplaceringsorder. Du kan även bli kallad till repetitionsutbildning för att underhålla och förnya dina kunskaper.

Du kan även kallas in till beredskapstjänstgöring eller, om beredskapen höjs, till krigstjänstgöring. Det är regeringen som bestämmer om det behövs.

Krigsplaceringen som värnpliktig gäller i tio år efter det senaste tjänstgöringstillfället, men längst till och med det år du fyller 47 år.

Källa: Krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet