Mary-Anne Jakobsson, ordförande NSPH Halland, oroas över att man i Kungsbacka just nu utreder möjligheten att ta bort personliga ombud Foto: Mirja Kvarnevik / SVT Nyheter

Personliga ombud för psykiskt funktionsnedsatta kan försvinna i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

40-70 personer får hjälp av personligt ombud i Kungsbackas kommun. Nu utreder kommunen om insatsen ska vara kvar eller inte.

– Många kommer stå helt utan stöd, säger Mary-Anne Jakobsson, ordförande NSPH Halland.

Personligt ombud är en insats som vänder sig till personer med psykiska funktionsnedsättningar.

Kungsbacka kommun står inför besparingar och utreder nu en nedläggning av insatsen som inte är lagstadgad för en kommun att erbjuda.

Stod utan inkomst

SVT har träffat en kvinna som fått hjälp av personligt ombud i Kungsbacka de senaste åren. Hon blev utförsäkrad men var enligt arbetsförmedlingen för sjuk för att arbeta och stod plötsligt utan inkomst.

– Utan hjälpen hade jag inte kunnat betala hyran på tre månader och inte haft pengar till att försörja mina barn, säger kvinnan som i SVT:s intervju vill vara anonym.

Föreningar kritiserar

I ett öppet brev till kommunerna kritiserar nu flera brukarorganisationer beslutet att överse insatsen. Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH) i Halland är en av föreningarna som står bakom protesten.

Beslut i frågan väntas i höst och här svarar ansvarig politiker på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.