I utbildningen i att bli stridssjukvårdare ingår att ligga i vatten och bli kall. Foto: SVT

Iskallt att bli stridssjukvårdare

Uppdaterad
Publicerad

Just nu utbildas blivande stridssjukvårdare vid Luftvärnsregementet i Halmstad. För 22 soldater från Halmstad och Skåne innebär det många tuffa övningar och inget för de frusna.

Måndagens övning i Tylösand handlade om att bli nedkyld själv samt att ta hand om andra nedkylda personer.

– Det får eleverna göra i dag. Både testa att genomföra det själva, känna på hur det är at bli nerkylda samt att öva på att ta hand om en nerkyld kamrat, säger förste sergant Martin Opitz.

Hämtade av kamrater

Varför är det viktigt att själv känna på hur det är?

– För att kunna göra ett så bra omhändertagande på en kamrat så behöver man veta hur det känns, säger Martin Opitz.

Efter att ha legat i vattnet en stund blir soldaterna hämtade och omhändertagana av sina kamrater. Det är just nu 22 elever från LV6 i Halmstad och det skånska regementet P7 som går den sex veckor långa utbildningen. Men för att klara den ställs tuffa krav och flera har redan underkänts och fått lämna.

Frusna och kalla

En bit upp på land ligger sedan soldaterna och väntar på torra kläder och omvårdnad. En av dem är Oscar Isaksson.

– Det svåraste var att hålla sig lugn i vattnet. Men det är egentligen hans jobb att jobba, min uppgift är att vara skadad, säger han och pekar på sin kompis.

Utbildningen är inriktad på specifika krigssituationer snarare än att finnas till för allmänheten.

– Utbildningen är främst riktad till stridssjukvård men givetvis, stöter vi på civila ute i samhället som behöver hjälp så finns vi ju där och agerar, säger Martin Opitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.