Gudjon Halldorsson köpte 20 hektar halvsumpig mark. Foto: SVT

Islänningen förlitade sig blint på tunneleffekten

Uppdaterad
Publicerad

Det var en del som skakade på huvudet när islänningen Gudjon Halldorsson köpte 20 hektar halvsumpig mark på gränsen mellan Laholm och Båstad för tio år sedan. Nu börjar satsningen ge resultat.

– Vi trodde blint på att tunneln, tågstationen och hela Inre Kustvägen skulle komma på plats. Det tog 7-8 år, men nu ser vi att det är det som driver utvecklingen här, säger Gudjon Halldorsson.

Islänningen köpte 2007 marken i Allarp och ritade upp stora planer om ett helt nytt bostadsområde för 1500 nya invånare. Men det var trögt till en början.

Länge vajade exploatörens flaggor rätt ensamma i den karga vinden från Laholmsbukten.

Tvivlade aldrig

Sommaren 2013 rapporterade SVT om att inte ett enda hus hade byggts.

– Det är en fråga om uthållighet och kämpa på för det man tror på. Jag tvivlade aldrig på att det skulle gå, den osäkerheten var när det skulle ske, säger han i dag.

Den första av tre etapper är nu slutsåld och proppen ur på riktigt blev det först när tunneln stod färdig, menar han.

– För två år sedan hade vi sex-åtta familjer som vågat satsa och gjort investeringar på tolv miljoner här. Nu har vi klart med investeringar i storleksordningen 600-800 miljoner, säger Gudjon Halldorsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.