– Hon heter Mia, och hon har verkligen hjälpt oss. När vi behövde gå till tandläkaren så hjälpte hon oss att boka tid. För vi kan inte göra det. Och hon hjälpte oss att åka dit, säger Heba Al Massry från Syrien som nyligen flyttat in på kursgården.
Är det svårt för de nyanlända att veta var de ska vända sig?
– Ja, det är det. De visste ju ingenting, så jag kände att jag bara måste ställa upp. Så jag ringde ner till tandläkaren här i Oskarström, och åkte dit. Jag tror att jag var nere tre eller fyra gånger den veckan, säger Else-Marie Grundberg.
Makaroner varje dag
Else-Marie Grundberg och andra frivilliga har hjälpt till med läkarkontakter, köpt blöjor och delat ut kläder. Och och ett annat problem i början var maten.
– Nissaström är ett bra ställe. Men i början var det en del problem här. Men nu är det bra, säger Faris Fikri Sufi från Somalia.
Vad var det för problem?
– Det var makaroner varje dag. Och ofta utan kött, fisk, ägg eller något annat till, säger han.
– Jag och min kompis ringde till Migrationsverket och sa att ”det här är inte okej”. De kan inte äta pasta två gånger per dag, både till middag och kvällsmat. Och flera gånger fick de ingenting till, säger Else-Marie Grundberg.
Och det samtalet hjälpte. Nu har de en syrisk kock på boendet och de vi har pratat med tycker om maten nu.
Migrationsverket behöver de frivilliga
Vi träffar Bo Johansson, enhetschef på Migrationsverket i Halmstad i Nissaström. Och genast kommer flera av de asylsökande fram till honom för att diskutera olika problem som de har.
De asylsökande har fått väldigt mycket hjälp av frivilligorganisationer. Är ni beroende av dem?
– Vi klarar av en bas. De gör ju att vi kan höja kvalitén och då kan jag köpa det ordet. Beroende är vi för att kunna hålla en bra kvalitet, säger Bo Johansson.
Samtal och fika också
Men det är inte bara det praktiska som Else-Marie Grundberg bidrar med.
– Jag har ju tagit hem dem till min mamma och fikat och vi har varit hemma hos grannen och äteit middag vid två tillfällen, säger hon.
– Vi samtalar och dricker kaffe och äter kakor. Det känns varmt och mysigt och det känns som familjen, säger Heba Al Massry.
Längtar efter somalisk mat
Längtar du efter att kunna laga din egen mat?
– Ja, säger Naj Maabu Kar Noor från Somalia.
Vad blir den första maten du lagar?
– Ris och kyckling. Somalisk mat, säger hon.
Tak över huvudet
Är du glad över att vara här i Sverige?
– Absolut! Det var det jag ville säga. Jag är verkligen glad över att ha kommit hit. Jag uppskattar varje stund och allting. Jag är så glad över att ha tak över huvudet och mat på bordet, säger Heba Al Massry.