Martin Broberg på länsstyrelsen i Halland menar att det gäller att anstränga sig för att uppnå målen för planerad älgförvaltning. Foto: SVT

Jägarna i Halland fäller för lite älg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har märkt att hälften av Hallands älgskötselområden inte följde förra årets avskjutningsplan vid älgjakten. Detta kan innebära fler viltolyckor och betesskador på naturen i Halland.

– Tittar vi på planerna för älgskötselområdena så fälls för lite älg, säger Martin Broberg, vilthandläggare länsstyrelsen Halland.

Tilldelningen av älg bestämd i förvaltningsgrupper som består av markägare och jägare. Planen godkänns sedan av länsstyrelsen.

Älgjakten i Halland

LÄS MER: Första ägen fälld – hamnade i bäck

I Halland finns fyra förvaltningsområden uppdelade i 30 skötselområden. I hälften av dem fälldes cirka 300 färre älgar än enligt planen. Något som länsstyrelsen nu kritiserar.

– Har man satt ett mål är det viktigt att man gör en ansträngning för att nå dit, säger Martin Broberg.

LÄS MER: Jägare skjuter upp halländsk älgjakt

Om inte avskjutningsplanerna följs kan i förlängningen länsstyrelsen avsluta skötselområdet och då får jägare ansöka om licensjakt istället och då försvinner en stor del av beslutsfattningen lokalt.

Förvaltning för en bra kvalité

LÄS MER: Skadade älgtjurar ger oätligt kött

Det är med hänsyn till betskador, viltolyckor och rovdjur som älgskötselplaner görs. Om de inte följs så kan älgstammen påverkas negativt.

– Skjuter man fel djur eller missar i proportion mellan tjur, ko och kalv ställer man till det för sig och man får sämre kvalité på älgstammen, säger Martin Broberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgjakten i Halland

Mer i ämnet