Janne Andersson som damlagstränare i Alets IK. Foto: SVT

Janne Andersson – från Alet till landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges nya förbundskapten, Janne Andersson, inledde sin tränarbana redan i Alets IK i Halmstad.

På onsdagskvällen bekräftade Svenska fotbollsförbundet att Halmstadbekantingen Janne Andersson blir ny förbundskapten för det svenska herrlandslaget i fotboll.

– Jag är självklart enormt stolt och glad, sade Janne Andersson, på en presskonferens som arrangerades på torsdagsförmiddagen.

Från Alet till Laholm

Tränarkarriären började redan i Halmstadsklubben Alets IK, där han också verkade som spelare i flera år.

– Han var mycket speciell som spelare, en jätteduktig forward med ett jävla humör, säger Per Hallström, nuvarande ordförande i Alets IK.

Efter Alet fortsatte tränarkarriären i Laholms fotbollsklubb, och det var också där han rönte sina första riktiga framgångar som tränare. Från 1993 och sex år framåt tränade han Laholmsklubben.

– Han tillförde en proffsighet och noggrannhet, det skulle vara ordning och reda. Och det är väl något som vi fortfarande har med oss sedan den tiden. Han är en stark människa som vill vara delaktig i allt, säger Johan Larsson som spelade i Jannes LFK-lag på 1990-talet och numera är ordförande i klubben.

– Jag SMS:ade honom i går och skrev att det är andra gången på ett halvår som han har fått en att gråta. Först SM-guldet och nu detta. Man blir rörd, säger Johan Larsson.

Nära ettan

Under LFK-tiden jobbade Janne Andersson dagtid på HBK:s kansli och åkte ner till Laholm för träningar på kvällstid.

När han tog över 1993 var Laholm ett lag som fick kämpa för att hålla sig kvar i division 3. Under Janne Anderssons ledning tog de steget upp till tvåan och var bara en match ifrån att också ta sig upp till division 1, det som i dag är Superettan.

– Så nära elitfotbollen har LFK aldrig varit tidigare eller senare, säger Johan Larsson.

– Det han gjorde här, det präglar LFK än idag, säger Ulf Thronée, före detta spelare i LFK.

Thomas Andersson, även han före detta spelare, berömmer Janne Anderssons noggrannhet.

– Han lämnar ingenting åt slumpen. Och han är jätteduktig på att få ihop gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.