I klippet ovan berättar Jasmine om vad som är bra med hennes praktikplats på Norlandias äldreboende i Fyllinge.
Ett samarbete mellan Marknadsföreningen i Halland (MIH) och Anpassade gymnasiet i Halmstad, kallat ”All inclusive”, har lett till 26 nya APL-platser för elever med intellektuella funktionsnedsättningar.
Jasmine Svensson pluggar yrkesprogrammet vård och omsorg inom anpassad gymnasieskola. På hennes utbildning har det inte varit så svårt att hitta praktikplatser inom kommunen, men desto svårare har det varit för andra elever på hennes gymnasium, berättar hon.
Vill sprida konceptet till hela Sverige
Genom marknadsföreningens kontaktnät har fler företag i Halmstad sagt ja till att erbjuda praktikplats för elever med intellektuell funktionsnedsättning, än vad skolan själv har lyckats med tidigare.
Hittills har 16 elever kunnat matchas mot de 26 arbetsplatserna. Fler elever kan få en individuell praktikplats istället för praktik i grupp som tidigare, enligt Ola Westmar, rektor för anpassad gymnasieskola.
Nu vill Marknadsföreningen och anpassade gymnasiet att projektet ska expandera till hela Halland – och sedan kanske i hela landet.
Här berättar de vad som varit framgångsreceptet:
Det här är APL
Arbetsplatsförlagt lärande (apl) innebär att hela eller delar av kurser i gymnasieskolan, anpassade gymnasieskolan eller komvux genomförs på en eller flera arbetsplatser. Apl ska ingå i alla yrkesprogram i gymnasieskolan, alla nationella program i anpassade gymnasieskolan och i sammanhållna yrkesutbildningar inom komvux. Här hittar du svar på vanliga frågor om reglerna kring apl.
Källa: Skolverket