Foto: SVT

Vågade inte säga nej – jobbade över mer än 200 timmar

Uppdaterad
Publicerad

Jay vågade inte säga nej när arbetsledaren gång på gång frågade om han kunde jobba över eftersom han trodde att han skulle få sparken. Under fem månader fick han betalt för mer än 200 timmars övertid, men han menar att han egentligen arbetade ännu mer övertid.

Jay, som egentligen heter något annat, kom till Sverige 2013. Under våren 2017 arbetade han på gjuteriet Ages i Unnaryd utanför Hyltebruk via bemanningsbolaget Palm och Partners. 

Där arbetade han med metallgjutning till försäljning för fordonsindustrin. Han känner att han har blivit utnyttjad på arbetsplatsen. 

– Jag mår inte bra för de har lurat mig för mycket och de har lurat många vänner till mig, säger han.

Rädd för att få sparken

Jay själv säger att han inte vågat säga nej till att jobba över då han varit rädd för att få sparken.

– Jag kan inte säga nej till chefen. När han frågar mig så måste jag jobba. Jag måste göra vad han behöver av mig, annars kommer han att sparka mig, säger han. 

Jay är en av cirka tolv anställda via bemanningsbolaget som fackförbundet IF Metall representerar vid en kommande förhandling med Palm och Partners. Facket driver frågan om brott mot arbetstidslagen-

IF Metall menar att även gjuteriet Ages bär ett ansvar för det inträffade. Men det håller Ages vd Tobias Espmark inte med om. ”Det är ett brott mot kollektivavtalet som är tecknat mellan Palm & Partners  och IF Metall”, skriver han i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Halland.

”Djupt beklagligt”

Bemanningsbolaget erkänner att de i enstaka fall har missat att ge rätt ersättning vid övertid, men förnekar att det skulle vara något som företaget har satt i system.

– Om det är medarbetare hos oss som är oroliga för att komma i dålig dager så är det djupt beklagligt, säger Johnny Gunnarsson, vd för Palm och Partners.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.