På julafton öppnar Jessica Wendel upp sitt hem för omkring 40 okända personer för att fira jul tillsammans med henne och familjen på gården utanför Laholm. Foto: SVT

Jessica Wendel öppnar sitt hem för ensamma på julafton

Uppdaterad
Publicerad

Många människor upplever julen som en jobbig tid, och många firar julen ensamma. Det vill Jessica Wendel ändra på.

På julafton öppnar Jessica Wendel sitt hem för omkring 40 okända personer för att fira jul tillsammans med henne och familjen på gården utanför Laholm.

– Jag levde i ett destruktivt förhållande. När jag lyckades ta mig loss hade jag ingenstans att bo, så jag bodde ett tag i min bil.

– Den julen hade jag varken min dotter eller någon annan hos mig och var helt ensam. Och då lovade jag mig själv att jag aldrig mer skulle vara det – och det skulle ingen annan heller, säger hon.

27 gäster i fjol

Det är inte första gången som Jessica Wendel bjuder hem folk till sitt hus i jultid. Förra året gjorde hon samma sak – och då kom det 27 personer.

– Det var helt fantastiskt, jätteroligt. Det var folk från Växjö och Malmö och överallt ifrån. Några barnfamiljer, men också många ensamma. Det är inte roligt att fira jul själv, det vet jag ju.

På julafton kommer besökarna att få julmat och julklappar som Jessica samlat ihop tillsammans med ett nätverk av privatpersoner, en lokal blomsterhandel och ett bil- och mc-gäng. Familjen kommer även att visa alla djuren på gården, bland annat julgrisarna.

Kulturer blandas på gården

Eftersom några av gästerna kommer från bland annat Afghanistan och Irak, kommer det att bli en blandning av olika kulturer under samma tak. Och det återstår att se hur de kommer att reagera på våra traditioner, som till exempel Kalle Anka klockan 15.

– Det blir kul, det är första gången de firar jul här. Vi ska visa dem hur det funkar, hur en svensk jul ser ut.

”Det är inte svårt att vara medmänniska”

I år blir det ungefär 40 personer som kommer hem till Jessica Wendel. Och hennes familj har inget emot det stora firandet.

– Min dotter älskar detta, hon tycker det är toppen.

Jessica Wendel hoppas att fler ska följa hennes exempel.

– Jag tycker bara att det ska skapa ringar på vattnet. Att det är inte svårt att vara medmänniska. Det är inte svårt att ta in främmande människor i sitt hem. Ibland måste man våga. Det känns så bra i hjärtat efteråt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.