Den grop som arbetarna jobbade i när jordmassorna rasade ner. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Jordmassor rasade över anläggningsarbetare – arbetsgivare åtalas

Uppdaterad
Publicerad

De båda arbetarna höll på att arbeta i en grävd grop för fiberkablar i Köinge. Plötsligt rasade jordmassor på sidorna ner över dem. Nu åtalas arbetsgivaren av Varbergs tingsrätt, misstänkt för arbetsmiljöbrott.

Det var i slutet av november 2017 som anläggningsarbetet pågick i anslutning till en länsväg i Köinge i Falkenbergs kommun. Målet var att lägga fiberkabel.

När två av arbetarna höll på att arbeta i en 2,5 meter djup grävd grop rasade plötsligt jordmassor ner över dem och täckte deras kroppar. Bara den ena personens huvud stack upp ur jorden. De övriga på platsen, däribland arbetsgivaren, hoppade ner och grävde fram de båda arbetarna.

Båda fick enligt åtalet lindrigare skador på bland annat axlar och behövde sjukskrivas en kortare tid. De säger i förhör att de kunnat återgå i arbete efter händelsen.

Nekar till brott

En företrädare för bolaget som låg bakom arbetet åtalas nu misstänkt för arbetsmiljöbrott. Bland annat ska det inte ha gjorts tillräckliga undersökningar av marken och eventuella risker.

Vidare ska det inte ha getts någon information till arbetstagarna om hur rasolyckor förebyggs.

Den åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.