Neamat Albayati hoppas att julfesten i Andersberg ska bidra till nya vänskaper. Foto: SVT

Julfest i Andersberg ska bidra till integration

Publicerad

För att nyanlända ska få testa på svenska traditioner och för att skapa möten mellan nyanlända och personer som bott länge i Sverige samlas på söndagen 140 personer i Andersberg för en julfest. – Vi behöver träffa varandra, säger Neamat Albayati, en av arrangörerna.

Neamat Albayati har varit med och ordnat julfest även två år tidigare, men då vände man sig främst till nyanlända och nytt för i år är att arrangörerna istället valt att bjuda in både nyanlända och personer som bott länge i Sverige för att skapa möten och förståelse inför varandras traditioner och vanor.

Neamat kommer själv från Irak och har även bott i Syrien och kom till Sverige med sin familj 2016. Hör henne berätta om vad hon hoppas att julfesten ska bidra till, i klippet ovan.

De arrangerar julfesten i Andersberg

Bakom arrangemanget står bland andra föreningen Tillsammans i Sverige, Svenska Kyrkan, Rädda Barnen och SISU Idrottsutbildarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.