”40 procent av de som kör elbil idag har inte kört på vintern”

Uppdaterad
Publicerad

Under veckans snökaos på de halländska vägarna var det bland annat elbilar som behövde bogseras då de inte hade någon laddning kvar när vägarna efter flera timmar öppnade upp. Problemen med elbilarnas dels ovana förare och elbilarnas sämre prestanda i kylan blir allt tydligare i trafiken.

– Vi fick meddelande från polis och bärgare att det var ett antal elbilar som måste bogseras bort då de inte kunde köra därifrån fast att vägen var fri, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Trafikverket kan dock inte svara på exakt hur många bilar det rör sig om.

– Den bedömningen kan vi inte göra, säger Bengt Olsson.

Oklart problem

Bilden av hur omfattande problemet var med urladdade elbilar under snökaoset går i sär.

Räddningstjänst och bärgare har sagt till P4 Göteborg att problematiken till följd av elbilar i norra Halland natten mellan onsdagen och torsdagen var minimal.

Av tre bärningsfirmor som SVT Nyheter varit i kontakt med och som arbetade på E6 i norra Halland under snövädret säger två att de inte upplevde elbilarna som ett stort problem.

Den tredje bärgningsfirman säger däremot att omkring hälften av de bilar de bärgade bort var elbilar, men kan samtidigt inte uppge någon siffra på hur stort antal det motsvarar.

”Måste finnas någon typ av lösning”

Fredrik Sandberg, redaktör för tidskriften Elbilen, menar att det beror på dålig planering om en förarare strandar med en urladdad elbil i en bilkö- Han poängterar att det krävs mer planering och marginal om man kör elbil i vinterväder.

– 40 procent av de som kör elbil idag har inte kört på vintern tidigare, säger han.

Vad behöver man tänka på om man ska klara vintern med elbil? Hör Fredrik Sandberg i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.