Kämpar för palliativ vård i Falkenberg

Publicerad

Sedan ett par veckor är den palliativa enheten i Falkberg stängd. Kommunpolitiker vill förhindra att den försvinner för gott.

Kommunpolitikerna i Falkenberg kräver att den palliativa enheten i stan ska finnas kvar. Det är beskedet till Hälso- och sjukvårdsstyrelsen på ett öppet möte i frågan under måndagskvällen. Sedan ett par veckor tillbaka är enheten tillfälligt stängd och de befarar nu att den ska försvinna för gott.

– Vi har sett hur de har gjort innan, med andra verksamheter de har lagt ner i Falkenberg, säger Mari-Louise Wernersson, Centerpartistiskt kommunråd i Falkenberg.

Två lex Maria-anmälningar

Nu finns inga patienter inlagda här. Det är nästan en månad sedan den sista personen skrevs ut och personalen flyttades till sjukhuset i Varberg. Enligt ett pressmeddelande från Region Halland berodde det på personalbrist i Varberg. Men efter två lex Maria-anmälningar hade Socialstyrelsen under hösten också kritiserat dem för att inte ha följt lagen.

Det fanns brister i rutiner och dokumentation och eftersom det inte funnits tillgång till läkare på jourtid har sjuksköterskor under lång tid ordinerat mediciner som bara får ordineras av läkare. Båda lex Maria-anmälningarna gällde felmedicinering och Socialstyrelsen krävde flera åtgärder. 

– Det är självklart viktigt att vi har kvalitet och kompetens.

Stora sparkrav

Men att ha ständig tillgång till läkare på en så liten enhet som den i Falkenberg, med bara sex platser, är dyrt och vad som kommer att hända nu är oklart. Alternativet för dem som behöver vård i livets slutskede är idag att läggas in i Varberg eller Halmstad, men det tycker inte Mari-Louise Wernersson räcker.

– Just att ha den nära vården i livets slutskede, att man som anhörig kan gå och besöka sin nära i den palliativa vården, det är viktigt, säger hon.

Framtiden för den palliativa vården i Halland håller på att utredas och regionen har stora sparkrav på sig. Eftersom ständig tillgång till läkare och övrig personal på enheten i Falkenberg slås ut på ett så  litet antal vårdplatser, är det dyr inrättning. Kostnaden ligger idag på sju miljoner kronor och frågan är om det är en summa politikerna är beredda att betala.

– Det är regionpolitikerna som har det här ansvaret, vi driver Falkenbergarnas behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.