Flera turister nämner att naturupplevelsen är en av anledningarna till att de väljer Kattegattleden. Foto: SVT

Kattegattleden kan bli årets cykelled – i Europa

Publicerad

Kattegattleden, som sträcker sig längs den halländska kusten – från Göteborg i norr till Helsingborg i söder, kan bli Europas finaste.

Det är i samband med den årliga cykel- och vandringsmässan ”Fiets en Wandelbeurs” i Nederländerna som Årets cykelled utses. För första gången har Sverige en kandidat till den prestigefyllda utmärkelsen – och det är en halländsk sådan – nämligen Kattegattleden.

Dag Hultefors (M), ordförande i regionstyrelsens tillväxtutskott, är stolt över nomineringen.

– Det är jätteroligt, Kattegattleden är väldigt viktigt för mig. Och jag tycker det är en träffsäker satsning som gynnar utvecklingen av besöksnäringen samtidigt som den gör Halland mer attraktivt för oss som bor här, säger Dag Hultefors (M).

LÄS MER: Populärt att ta cykeln genom Halland

Vinnaren kommer att tillkännages den 2 mars 2018. Och förutom Kattegattleden är det tre andra europeiska kandidater som tävlar om utmärkelsen. Ett kvitto på att Kattegattleden håller internationell klass, menar Dag Hultefors.

– Att vi lyckas locka hit cyklister från hela Europa, som är vana vid att vara rätt kräsna, då får vi inse att den svenska västkusten har något speciellt, säger Dag Hultefors.

Vad tror du det är som gör Kattegattleden speciell?

– Den fria horisonten och de obebyggda stränderna. Vi har lyckats hålla en balans mellan exploatering och det vackra, det är det vi kan skörda frukterna av i dag.

Om Kattegattleden

Visa
  • Invigdes den 6 juni 2015.
  • Leden är 37 mil lång och sträcker sig från Helsingborg till Göteborg.
  • Leden är till största del asfalterad.
  • Region Halland är huvudansvarig för leden.

Källa: kattegattleden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer