Nedläggningshotat. Om inte föreningen får in nya volontärer som kan ta hand om inlämnade katter på dagtid kan Kattfoten i Norre katts park i Halmstad tvingas att stänga. Foto: SVT

Fler sommarkatter än någonsin – men katthem kan läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ovanligt gott om hemlösa katter i Halmstad i sommar. Men det är ont om folk som kan arbeta ideellt med att ta hand om dem. Hallands största katthem kan tvingas stänga.

Att bedriva katthem med på ideell basis är ingen enkel sak. Det har katthemmet Kattfoten fått erfara flera gånger förut. Här finns platser för omkring 40 katter i behov av tillfälliga hem. Men nu finns snart ingen som kan vara där och sköta om katterna.

– Vi är beroende av att volontärer kan ta hand om verksamheten på dagtid och det har vi inte längre från den 1 oktober. Det är kris, säger Mia Carlsson på katthemmet Kattfoten i Halmstad.

Löser det sig inte inom det snaraste måste katthemmet avvecklas, bedömer hon. De 40 platserna som hemmet har för att ta emot övergivna katter kräver frivillig personal som tar hand om djuren på dagtid.  De som är aktiva i föreningen i övrigt har andra jobb på dagtid.

Värsta sommaren hittills

Om katthemmet läggs ner är det många katter i Halland som inte kan få någon hjälp, menar Mia Carlsson.

– Jag får mellan tio och tjugo samtal om dagen om katter som behöver ett hem. Och så mycket som det varit i sommar har det aldrig tidigare varit under de tolv år som vi har funnits, säger Mia Carlsson.

Finns det någon anledning till att trycket ökat så mycket just den här sommaren?

– Folk är oansvariga och kastrerar inte sina katter. Så blir det kattungar och så kan de inte hand om dem.

Är det en ansvarslöshet som har ökat?

– Ja, det verkar som det, säger Mia Carlsson.

Stort intresse

Att det är många som bryr sig om katthemmets framtid är tydligt. När katthemmet gick ut i sociala medier i början på veckan och beskrev situationen och risken om avveckling svämmade kommentarsfältet över och inlägget delades över tusen gånger.

– Vi har några som har hört av sig som det kanske kan bli något med. Men jag ser det fortfarande som att det är kris, säger Mia Carlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.