Gifter från kemtvätt spreds i grundvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Marken runt en gammal kemtvätt i Harplinge är giftig. Föroreningarna har spridits med grundvattnet och nu ska man ta reda på hur det påverkar miljön.

På Holms tvätt i Harplinge har man drivit kemtvätt i över 30 år. Men när verksamheten gick i konkurs för några år sedan satte det spår. Efter att ha gjort prover i och runt den gamla kemtvätten har man upptäckt att kemtvättvätskan förorenat mark och vatten runt omkring. Men hur mycket mark och vatten som förorenats av den giftiga vätskan vet man inte ännu.

– Vi har inte avgränsat föroreningarna men det kommer vi gå vidare med nästa år. Vi söker bidrag från naturvårdsverket för kunna konstatera och avgränsa föroreningen, säger Malin Salberg, utredare på miljövårdsenheten hos Länsstyrelsen i Halland.

Och nu ska kommunen kontrollera vattnet i brunnar hos de som bor i närheten. Och om föroreningen har några miljö- eller hälsorisker ska man nu ta reda på, även om det inte verkar vara någon akut fara.

– Vi kommer att göra en riktig riskbedömning och en återgärdsutredning som får visa hur vi ska agera i fortsättningen, säger Malin Salberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förorenade platser i Halland

Mer i ämnet