Kille tvingades kyssa rånares fötter på film – 16-årig döms

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en 15-årig kille lockats till en plats i Laholm blev han nedslagen av två förövare. Liggandes på marken blev han sparkad, slagen, rånad, och tvingad att kyssa rånarnas fötter. Nu dömer tingsrätten en 16-åring kille till ungdomstjänst.

15-åringen hade fått frågan om att träffa en 16-årig tjej på en plats i Laholm i år. Men väl på plats skulle det visa sig att hon inte var ensam.

Efter en stund dök två personer upp, en 16-årig kille och en okänd person i mask. De slog då ned 15-åringen och rånade honom på överplagg och hörlurar. På marken blev han sparkad och slagen och tvingad att kyssa gärningsmännens fötter.

Samtidigt spelade tjejen in delar av händelsen. Filmerna spreds sedan på nätet.

Döms till ungdomstjänst

16-åringen döms nu för rån, samt övergrepp i rättssak efter att han även försökt hindra 15-åringen att anmäla händelsen. Påföljden blir 100 timmars ungdomstjänst samt ungdomsvård. Brottsoffret ska även få 27 660 i skadestånd. Tjejen som lockade 15-åringen frias från misstankarna om medhjälp till grovt rån.

Bakgrunden till händelsen ska ha varit att 16-åringen uppfattat att brottsoffret uttryckt sig kränkande om hans syster.

Enligt tingsrätten har killen inte fått allvarliga fysiska skador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.