Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se hur det brukar se ut i Kjell Runemyrs trädgård i Långaryd – och hör hans tankar om det faktum att det i år inte väntas bli någon spektakulär julbelysning. Foto: SVT

Kjells juleljus har lyst upp Långaryd i över 30 år – släcks nu av elpriset

Uppdaterad
Publicerad

Det är en jultradition som har pågått i över tre decennier, men i år tar det stopp på grund av elpriset. Kjell Runemyrs lysande trädgård i Långaryd i Hylte kommun har under åren lockat tusentals besökare. Julen 2022 blir det dock nedsläckt.

– Många kommer att bli besvikna, det är jag medveten om, säger han om att julträdgården i år inte kommer att vara sig lik.

Förra året lyste Kjell Runemyrs tomt som vanligt upp med omkring 250 000 ljus. Elräkningen låg då på cirka 14 000 kronor i månaden.

Skulle Kjell göra samma sak i år tror han att priset skulle bli minst det dubbla. Därför kommer nu majoriteten av lamporna att ligga nerpackade i lådor.

Redo att agera – om elpriset blir lägre

Skulle situationen med de höga elpriserna ändras är han dock beredd att trycka på lysknappen igen. En liten skara lampor kommer han trots allt att sätta upp.

Se hur Kjell Runemyrs trädgård såg ut julen 2019 och hör honom berätta om beslutet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.