– Har man ingen konkurrens får man ingen utveckling på domaren heller, säger Nicklas Bengtsson, ordförande för domarkomittén Halland. Foto: SVT

”Kommer snart att tvingas ställa in matcher”

Publicerad

Det råder en domarkris inom den svenska fotbollen. I Halland behövs 50 procent fler domare än vad som finns i nuläget.

– Vi kommer snart att tvingas ställa in matcher, och då kommer man få upp ögonen för det här, säger Nicklas Bengtsson, ordförande för domarkomittén Halland.

En undersökning som SVT Sport gjort visar att det råder stor domarbrist på flera håll i landet. Ett distrikt som har svårt att locka domare till sina fotbollsmatcher är Halland.

– Vi skulle behöva 50 procent fler domare än vad vi har i dag. Inte minst för att få en dräglig kvalitet – har man ingen konkurrens får man ingen utveckling på domaren heller, säger Nicklas Bengtsson, ordförande för domarkomittén Halland.

Som det ser ut i dag tvingas man ofta låna in domare från Göteborg – för att vissa matcher ens ska kunna spelas. Ett tufft klimat för domarna är en av anledningarna som Nicklas Bengtsson pekar på.

Kan tvingas ställa in

Därför ska man inför domarvärdar som ska kunna hjälpa till vid matcher och motverka domarnas känsla av utsatthet. Frågan är om det räcker?

– Vi kommer snart att tvingas ställa in matcher, och då kommer man få upp ögonen för det här, säger Nicklas Bengtsson och fortsätter:

– Tyvärr är det som med många andra problem, man inser det inte förrän det är för sent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.