Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg mer om hur hon ser på dagens beslut om de planerade vindkraftsparkerna. Foto: SVT

Moderaterna i Varberg sågar regeringens vindkraftsbesked

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 100 nya vindkraftverk får godkänt längs Hallands kust – men regeringens besked får kritik från Moderaternas partikamrater i Varberg.

-Vi hoppades att den norra delen inte skulle bli verklighet, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

Regeringen har sagt ja till två havsbaserade vindkraftsparker utanför Halland: den ena utanför Falkenberg och den andra utanför Varberg.

I Varberg är det företaget OX2 som nu får tillstånd att bygga 21 vindkraftverk i projektet Galene utanför staden – men det är inget som Ann-Charlotte Stenkil (M) vill se.

Vindkraft i Halland

– Elproduktionen måste öka, det är vi helt överens om, men det finns andra alternativ, säger hon. Men vi tycker väl egentligen att vi redan bidrar till en stor del av energiproduktionen i Sverige genom Ringhals, säger hon till SVT.

I klippet hör du Ann-Charlotte Stenkil (M) kommentera regeringens beslut.

Riksdagspolitiker välkomnar beslutet

Beskedet välkomnas däremot av riksdagspolitikern Christofer Bergenblock (C) från Varberg, som har legat på regeringen för att få ett beslut.

– Centerpartiet har länge drivit på för att vi måste bygga ut den havsbaserade vindkraften och jag har själv interpellerat klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tidigare i år kring vikten av att få ett beslut på plats. Nu har beslutet äntligen kommit, skriver Bergenblock i ett mejl till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Halland

Mer i ämnet