Förmånscykel för anställda på Halmstads kommun betyder att en hyra dras direkt från bruttolönen. Foto: TT

Förmånlig cykelhyra till anställda på Halmstad kommun

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad kommun vill uppmuntra sina anställda att cykla i större utsträckning. Därför genomför man nu en satsning på förmånscykel. Genom en hyra som dras direkt från bruttolönen ska fler välja att ta cykeln till arbetet.

I början av nittiotalet var det många som förmånligt hyrde en hemdator som man sedan kunde få köpa loss av arbetsgivaren. Detta höjde datavanan i hemmen, inte minst bland de barn som fick spela och testa sina föräldrars framtidsmaskin.

Nu har flera kommuner infört en förmån kring en betydligt äldre maskin. Cykelhyra ska uppmuntra till att välja cykel istället för bil.

Det handlar om en så kallad kvalitetscykel. Fast anställda kan hyra cykeln och betala en hundralapp i månaden som dras direkt från bruttolönen. 

– Att köpa en ny cykel är en stor investering. Därför kan detta vara ett smidigt alternativ till cykelägande över flera år. Dels behöver man inte lägga ut så mycket pengar på en och samma gång, dels ingår support och lång garanti samt försäkring om cykeln exempelvis blir stulen, säger Stefan Almér.

Gott exempel

Är man fast anställd och vill hyra en cykel kan man binda sig i tre år. Det handlar inte om en elcykel utan en dyrare cykel av god kvalité. Efter tre år kan man köpa loss cykeln. Kommunens HR-avdelning tycker det är en bra förmån i Halmstad och vill vara ett gott exempel.

– Vår ambition att vara en attraktiv och miljövänlig arbetsgivare i alla lägen, men i det här fallet handlar det också om att leva som vi lär. Därför är det extra roligt att kunna erbjuda kommunens medarbetare möjligheten att skaffa sig en kvalitetscykel, säger Stefan Almér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.