Therése Lindén, social samordnare Kungsbacka kommun, berättar hur kommunen kommer agera för att se till att liknande händelser inte inträffar igen. Foto: Casper Sewerin / SVT Nyheter

Kommunen efter vårdtagarens död: ”Självklart väldigt tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

I juni avled en vårdtagare i Kungsbacka kommun efter att ha lämnats ensam för att röka på sin balkong och senare fattat eld. Händelsen har IVO-anmälts och nu kommenterar kommunens ansvarige samordnare, Therése Lindén, saken:

– Som tur är händer det inte ofta, men när det väl händer är det självklart väldigt tragiskt.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat händelsen med dödsfallet. Efter att saken anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, agerar nu kommunen genom att jobba förebyggande för att se till att liknande incidenter inte sker igen.

– Vi ska öka riskmedvetenheten för brand vid rökning, säger Therése Lindén, som utreder händelsen hos Kungsbacka kommun.

I praktiken innebär det att förvaltningen ska identifiera personer som på grund av ett visst beteende, exempelvis rökning, har en ökad risk att drabbas av brand i bostaden.

– Röker man kommer vi att göra en riskanalys tillsammans med den enskilde eller dennes anhöriga för att resonera kring vad man ska tänka på och vad det finns för risker med rökning, förklarar Lillemor Berglund Andreasson, förvaltningschef Vård & Omsorg.

”Tankarna går till anhöriga”

I samarbete med kommunens säkerhetsenhet ska också utredas om ytterligare åtgärder kan vidtas för att förbättra säkerheten och därmed minska risken för att något liknande händer igen.

– Vi är människor som jobbar med människor och ibland kan det uppstå brister men vi kommer att göra allt för att förebygga det, säger Lillemor Berglund Andreasson.

– Mina tankar går till de anhöriga och deras sorg och till den personal som handlade väldigt snabbt och enligt räddningstjänstens personal gjorde det på ett mycket bra sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.