I klippet förklarar Annika Vannerberg mer om kommunens syn på hälsosamma och hållbara scheman, och om hur de tar till sig av kritiken. Foto: SVT

Halmstads kommun om kritiken mot hälsosamma scheman

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken från anställda mot så kallade hållbara och hälsosamma scheman måste tas på allvar, det menar HR-chefen i Halmstad kommun. Samtidigt betonar hon vikten av att arbeta med heltid som norm inom vård och omsorg, inte minst utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

Heltidsresan initierades genom ett avtal mellan Sveriges kommuner och regioner och fackförbundet Kommunal 2016. Nu ska Halmstads kommun, delvis på grund av avtalet, införa så kallade hälsosamma och hållbara scheman för att få fler inom vård och omsorg att jobba heltid. Men schemaläggningen har fått kritik från de anställda.

– Kritik är inte roligt. Vi ska lyssna på den, ta till oss av den men – hälsoresan är i gång. Vi vill ge tid för återhämtning i de nya schemana, skulle vi se att det inte blir så får vi titta närmare på det då, säger Annika Vannerberg, HR-direktör i Halmstad.

Ett bra samarbete

Schemaläggningen har testats i pilotgrupper, där de anställda enligt Annika Vannerberg kommit med både ris och ros kring hur det har fungerat.

– Jag skulle säga att vi har ett gott samarbete med fackförbund och medarbetare i det här. Kommer det upp indikationer på att det här inte fungerar måste vi titta närmare på det. Men vi har ännu inte sett effekterna av det här, det är för tidigt i processen för det.

Det har startats ett lokalt upprop mot den här schemaläggningen på sociala medier, hur ser du på det?

– Jag vet att det finns grupper, men det är inte upp till mig att gå in och läsa i slutna rum.

Vad tänker du kring att det finns en rädsla från personalen att uttala sig öppet i den här frågan?

– Då går man via sina skyddsombud och fackliga företrädare, då talar man inte direkt med arbetsgivaren.

I klippet ovan förklarar Annika Vannerberg mer om kommunens syn på hälsosamma och hållbara scheman, och om hur de tar till sig av kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.