Spara på vattnet, uppmanar Halmstads kommun och Laholmsbuktens VA. Foto: TT

Kommunen uppmanar boende vid Tylösand att spara på vattnet

Uppdaterad
Publicerad

I området kring Söndrum, Tylösand och längs kusten upp mot Steninge har dricksvattennivåerna sjunkit dramatiskt under torsdagen meddelar Halmstad kommun.

”Vi undersöker nu vad som orsakat det höga uttaget. Tills vidare uppmanar vi därför alla brukare i området att vara mycket återhållsamma med sin vattenförbrukning.”, skriver kommunen på sin Facebooksida.

Fyller pooler och vattnar

Under torsdagen inkom larm från systemen i kommunens vattentorn om att nivåerna sjunkit drastiskt.

– Vi utgår från olika scenarier: Det kan vara en vattenläcka som orsakat det, men det är också varmt och man har en del aktiviteter där det används vatten, som att fylla pooler och vattna, säger Michael Carlsson, beredskapschef vid Laholmsbuktens VA.

De sista timmarna har vattenuttaget eskalerat, vilket kan göra att vissa kunder upplever ett minskat tryck i sina vattenledningar, berättar Michael Carlsson.

– Jag är själv ute och tittar efter vattenläckor nu, säger han till SVT Nyheter Halland vid 20.15 på torsdagskvällen.

Service av vattenanläggning

Det kommunala vattenbolaget har en av sina anläggningar nere för service, vilket gjort de sjunkande dricksvattennivåerna extra kännbara. De jobbar nu på att snabbt få igång den igen.

Trots det vill kommunens vattenbolag uppmana till att invånarna sparar på vatten. Vid uppmaningar om att spara vatten förra året blev det ett väldigt lyckat resultat.

– Förra sommaren var Halmstadborna väldigt duktiga på att spara vatten, när det var torka, säger Michael Carlsson och tillägger att grundvattenmagasinen nu är väl fyllda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.