Hur kommunen tänker kring köpet av gården och området kring stationen kan du se i klippet ovan. Foto: SVT

Kommunen vill ha nya bostäder vid tågstationen

Publicerad

Bostäder i närheten av tågstationer har blivit populära längs med västkusten. Inte minst i Kungsbackaområdet och Falkenberg. Nu siktar även Laholms kommun på att hoppa på det tåget. Köpet av en gård för ändamålet ser ut att snart vara i hamn.

Laholms kommun är överens med ägaren av gården men för att köpet ska bli verklighet måste det klubbas i fullmäktige, sista tisdagen i januari.

– I kommunstyrelsen var alla eniga. Det är ett strategiskt läge vid stationen som vi vill utnyttja, säger kommunstyrelsens ordförande Erling Cronqvist (C).

Det handlar om drygt fyra hektar, cirka hundra meter från tågstationen, till ett pris av 3,5 miljoner kronor.

Kommunens mark- och exploateringsstrateg, Mikael Lennung, menar att det i framtiden, förutom bostäder, även kan bli skola och kontorsverksamheter i området.

– Det handlar om sådant som inte stör, säger han.

Bygger på jordbruksmark

Att köpa upp gårdar med tillhörande åkermark för att bygga bostäder är inte helt okontroversiellt. Många menar att bra jordbruksmark ska nyttjas till jordbruk.

– Den diskussionen har vi ständigt i kommunen. Men man får väga in helheten i miljöaspekten. Här har vi närheten till kollektivtrafik och arbetsplatser, vilket gör att man inte behöver använda bil i samma utsträckning, säger Erling Cronqvist (C).

Mer om hur kommunen tänker kring köpet av gården och området kring stationen, mellan Laholm och Mellbystrand, kan du se i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.