Erland Linjer (M), ordförande i socialnämnden i Varberg, säger att man ser över möjligheterna för ensamkommande ungdomar att få stanna i kommunen efter att de har fyllt 18 år. Foto: SVT

Varbergs kommun vill hitta lösning för att behålla ensamkommande

Uppdaterad
Publicerad

Varbergs kommun ser nu över möjligheten att låta ensamkommande ungdomar bo kvar i kommunen när de har fyllt 18 år. Inga beslut är ännu tagna och under tiden arbetet med ett förslag pågår riskerar flera ungdomar att få flytta till Migrationsverkets vuxenboenden på andra orter.

– Vi ser över hur vi kan göra i Varbergs kommun för att få till stånd ett lugnare liv för dem så att de kan få stanna här, men vi är inte där ännu, säger Erland Linjer (M), socialnämndens ordförande.

Fawad tvingades till flytt

SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om Fawad Arian som efter att hans ålder skrivits upp tvingades lämna kommunen för att flytta till ett boende för vuxna i Mölndal. Tack vare att hans gode man lyckades hitta en familj som han kunde bo hos, fick han återvända till Varberg och kunde börja gymnasiet som planerat.

– Det är väldigt bra att jag kan bo i Varberg igen och börja skolan. Jag är väldigt tacksam gentemot de som hjälpte mig. Det kommer jag aldrig att glömma, säger han.

LÄS MER: Fawad tvingades flytta – riskerade missa gymnasiet

Förslag om bidrag

Regeringen har föreslagit att kommunerna i landet ska få bidrag för att kunna låta ensamkommande ungdomar som fyllt 18 år bo kvar i kommunen. Beslutet tas i riksdagen i september.

Enligt Erland Linjer skulle det eventuella bidraget innebära omkring 900.000 kronor för Varbergs kommun, vilket inte skulle räcka. Nu arbetar kommunen för att hitta en lösning, men i väntan på det riskerar fler ungdomar att tvingas flytta. 

– Det finns flera ungdomar som nu är i 17-årsåldern och som snart fyller 18 år, och då kanske Migrationsverket beslutar att de ska flytta någon annanstans. Det vill jag hjälpa till med så att de inte ska behöva det, och den uppfattningen delas av socialnämnden, säger Linjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.