Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
År 2019 drabbades Åsa, utanför Kungsbacka, av ett kraftigt skyfall som orsakade översvämningar. Hör Catarina Sundberg berätta om hur kommunen jobbar för att undvika detta i framtiden. Foto: SVT

Kommunens svar på kritiken: ”Jobbar på så fort vi kan”

Publicerad

Kungsbacka kommun hoppas kunna påbörja en projektering under hösten för att skapa mer grönytor i Åsa. Detta för att minska riskerna vid skyfall.

– Vi jobbar på så fort vi kan, säger Catarina Sundberg som är verksamhetschef för Vatten och avlopp i Kungsbacka kommun.

Senaste gången ett kraftigt regn drabbade Åsa var 2019. Översvämningen från det orsakade skador för miljontals kronor och upp emot 90 hushåll drabbades.

Under torsdagen drabbade ännu ett skyfall orten. Nu är boende kritiska mot att kommunen inte vidtagit åtgärder mot översvämningar, trots att det gått fem år sedan sist.

– Jag tycker det är jättetråkigt för dem och förstår verkligen problematiken med skador som kan bli i fastigheterna, säger Catarina Sundberg.

Istället för nya större rör

SVT har tidigare rapporterat om planer på åtgärder som kommunen haft. Det har bland annat handlat om att gräva ett större dike som regnvattnet kan rinna till.

Nu är det en liknande plan som man satsar på.

– Vi har haft dialog med invånarna och fastighetsägarna, säger hon.

Hör Carina Sundberg berätta om varför kommunen vill satsa på fler grönytor istället för nya större rör för dagvatten, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.