Kommunpolitikern åtalas nu vid Halmstads tingsrätt misstänkt för våldtäkt. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Kommunpolitiker åtalas för sexköp och våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Mannen, med flera förtroendeuppdrag inom Halmstads kommun, greps i maj misstänkt för våldtäkt. När han nu åtalas vid tingsrätten framkommer att han också är misstänkt för att flera gånger innan våldtäkten köpt sex av brottsoffret.

Våldtäkten ska skett på en adress i Halmstad den 13 maj. Han häktades av Halmstads tingrätt två dagar senare.

I åtalet tar åklagaren upp sex kända tillfällen då lokalpolitikern ska ha köpt sex. Vid ett av tillfällena ska sexköpet har lett vidare till våldtäkt.

Vittnen kan styrka att målsäganden har mått mycket dåligt efter möten med Halmstadpolitikern. Övrig bevisning är chatt-konversationer mellan målsäganden och politikern.

Mannen nekar till våldtäkt, men erkänner sexköp.

Lämnat alla politiska uppdrag

Politikern har haft flera förtroendeuppdrag inom Halmstads kommun. Han har nu självmant lämnat alla sina politiska uppdrag, enligt partiets gruppledare.

– När detta skedde så sa vi till att han måste lämna alla sina politiska uppdrag, vilket har skett, han har inga politiska uppdrag överhuvudtaget. När det gäller medlemskap i partiet så har han blivit fryst och det finns en begäran skickad till honom att han ska lämna partiet. Oavsett om han lämnar självmant eller om vi blir tvungna att utesluta honom så har han ingen plats i partiet, säger partiets gruppledare.

Vad tänker du om det som har hänt?

– Det är hemskt och det är riktigt illa. Vi har ingen plats i vårt parti för personer som har begått den här typen av brott, och inget annat brott heller, säger gruppledaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.