Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Könssjukdomen gonorré ökar, vilket oroar läkaren Maria Löfgren. Vännerna Jonatan Idersjö och Scott Andersson tycker det är viktigt att skydda sig. Foto: Alice Edenhed/Valentina Xhaferi/SVT

Könssjukdomen gonorré ökar

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste halvåret har könssjukdomen gonorré ökat, det visar en studie som Folkhälsomyndigheten gjort. Samtidigt minskar kondomanvändningen och är nu den lägsta på ett decennium.

– Det är oroväckande, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare vid Hallands sjukhus.

Hur ser ungdomarna på ökningen i Halland? Och vad ska man tänka på enligt smittskyddsläkaren? I klippet ovan hör du svaren.

– Använd mer kondomer, säger Jonatan Idersjö.

Nationell ökning

Under 2022 anmäldes 3 356 fall av gonorré, motsvarande en incidens av 32 fall per 100 000 invånare. Det är en ökning med 23 procent jämfört med 2021, där 2 691 fall anmäldes. Under 2023 har hittills 1 951 fall rapporterats in.

Vad är gonorré?

Gonorré orsakas av en bakterie. Bakterien kan finnas i slidan, urinröret, ändtarmsöppningen, svalget och ögonen. Gonorré överförs genom samlag eller genom munsex.

Det är viktigt att få behandling snabbt för att slippa följdsjukdomar och komplikationer. Utan behandling kan du få svårt att bli gravid i framtiden.

Man kan ha gonorré utan att veta om det, eftersom sjukdomen ofta inte ger några symtom. Men det vanligaste är att man får ett eller flera av följande symtom:

– svider när man kissar

– flytningar från penisen eller slidan

– flytningar från analöppningen

– mellanblödningar

– ont i pungen

– röda och svullna ögon om man har fått sperma eller slidsekret där.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.