Foto: TT, SVT

Koppar – attraktivt stöldgods

Publicerad

På senare tid har flera kopparstölder ägt rum i Halland. Så sent som i torsdags häktades tre män av Halmstads tingsrätt, misstänkta för kabelstölder kring Torup och Hylte.

Ett vanligt tillvägagångssätt för tjuvarna är att riva ner telefonkablar från stolpar och sedan utvinna koppar ur kabeln. Så gjorde tjuvarna i Hylte. I början av månaden stals också telefonkabel kring Simlångsdalen.

– Vi ser väldigt allvarligt på det här. Det handlar om stora kostnader för de drabbade telefonbolagen. Och många människor blir utan telefon, säger Gith Thedvall, kommunikatör vid Hallandspolisen.

– Det är ett stort samhällsproblem.

Höga kopparpriser

Någon direkt ökning av kopparstölder jämfört med samma period förra året kan polisen inte se. Däremot har det varit fler stölder under våren och vintern jämfört med i höstas.

– Vi vet inte säkert, men ett rimligt antagande är att antalet stölder ökar när kopparpriserna ökar, säger Gith Thedvall.

Förutom telefonkabel stjäls också mycket gammalt metallskrot från återvinningscentraler. Och kasserade bilbatterier, främst från lastbilar. Ur dessa utvinns sedan metaller.

Tak har stulits

Tidigare i veckan stals delar av ett krematoriums koppartak i Landskrona.

– Det hände i Falkenbergstrakten för ett par år sedan också. Då stal man delar av ett kyrktak. Det blir omfattande renoveringar, och man har ofta inte råd att ersätta den koppar som stulits.

Enligt polisen är det svårt att förebygga kopparstölder.

– Men vi uppmanar allmänheten att höra av sig om man ser något misstänkt. Det kan till exempel handla om misstänkta bilar i närheten av telefonstolpar.

Hoppas minska brott

Polisen hoppas att utredningen kring stölderna i Hylte/Torup och förhör med de tre häktade männen ska leda till att stölderna minskar.

– Man kan kanske koppla de här personerna till fler brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.