I klippet hör du kommissarie Martin Inglund om hur polisen nu agerar. Foto: SVT

Körde obältad bebis och drack ur ölglas – nu åtalas mannen

Uppdaterad
Publicerad

En man åtalas för bilbältesförseelse och olovlig körning vid Halmstads tingsrätt efter att ha kört bil när en ungt barn satt i baksätet utan bilbälte. I en uppmärksammad video på sociala medier kunde man se hur mannen drack ur ett ölglas medan det satt ett obältat barn, iförd endast blöja, i baksätet.

Händelsen inträffade på Nissastigen i början av oktober 2020, och en video från händelsen spreds snabbt på sociala medier. I det uppmärksammade klippet kunde man se när mannen drack ur ett ölglas, samtidigt som medpassagerare säger ”fullast kör”. I baksätet satt ett obältat litet barn i bara blöja.

Mannen åtalas även för olovlig körning då han kört personbil utan att ha rätt till det.

Mannen hävdade senare för polisen att det hela var tänkt som ett skämt och att det inte var starköl i glaset.

Några bevis för att mannen verkligen druckit alkoholhaltig öl kunde polisen inte få fram, säger poliskommissarie Martin Inglund som arbetat med ärendet. 

Allmänheten reagerade starkt

Han är menar att i det här fallet så visade sig sociala medier vara en styrka. Många reagerade omedelbart på filmen som lagts upp där och kontaktade både polis och sociala myndigheter.

– Det hedrar civilsamhället att folk reagerar och agerar i sådana här fall. Det har haft betydelse för det här ärendet, säger Martin Inglund till SVT nyheter Halland.

I klippet, från november förra året, visas en konstruktion av klippet som spreds på sociala medier, och polisen kommenterar ärendet i ett inledningsskede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.