Krafttag mot butiker – säljer cigg till yngre

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara svårt att avgöra om en person som ska köpa cigaretter är över 18 eller inte. För att fler butiker ska be kunden att visa legitimation, ska kommunerna i Halland nu utbildas i kontrollköp.

– Man sänder in en person med ungdomligt utseende, men som är över 18 år, för att se om näringsidkaren tar legitimation på den personen. Det står i lagen att de ska förvissa sig om att personen de säljer till är över 18, säger Helena Strömdahl, Tillsynshandläggare alkohol och tobak vid Länsstyrelsen i Hallands län.

Nio av tio rökare börjar innan de har fyllt 18 år och många av dem får tag på cigaretter genom att köpa själva. Det här är möjligt eftersom vissa butiker inte frågar efter legitimation. Femtonåriga Paulina Kostecka berättar för SVT Nyheter Halland att det inte är några större svårigheter för hennes jämnåriga vänner att få tag på tobak.

Vissa kiosker tillåter

– Vi vet ju vissa kiosker som tillåter att vi får gå in där och köpa eftersom vi hänger där mycket. Ibland brukar det vara så att de tillåter, säger Paulina Kostecka. 

Vad tycker du om det då?

– På ett sätt är det ju dåligt, men för de som röker är det ju bra. Det beror på hur man ser på det, säger hon.

År 2014 blev det lagligt för kommunerna att genomföra kontrollköp. Det är Folkhälsomyndigheten som har tagit fram den här satsningen, Men det är Länsstyrelsen i Halland som ska utbilda de halländska kommunerna i metoden. Det kommer inte att hända något med butikerna som visar sig sälja till minderåriga, utan kommunerna följer upp med ett samtal.

Tror på dialog

– Man kan tycka vad man vill om det här med sanktioner. Men nu har regeringen satt ner foten, att den här kontrollköpsmetoden inte ska vara kopplat till sanktioner. Då är det dialog man har bedömt är mest av vikt, och jag tror man kommer väldigt långt med dialog. Många av de som jobbar i småaffärer och kiosker är ju själva unga och det är viktigt att man får dem att förstå vikten av ålderskontroll säger, Helena Strömdahl, tillsynshandläggare Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.