Bo Torstensson har haft cirka 150 gula skunkkallor på sin mark. För att ta bort dem i framtiden tycker han att ersättning vore på sin plats. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Krafttag mot invasiva skunkkallor får kritik från markägare

Uppdaterad
Publicerad

För att hindra spridningen av den invasiva gula skunkkallan längs Fylleån utanför Halmstad krävs en gemensam insats mellan markägare och Länsstyrelsen. Men alla är inte positiva till detta eftersom det i vissa fall innebär att markägarna får agera på egen hand.

– Jag har jättesvårt att förstå att en markägare som självmant inte tagit in den här arten till sin fastighet ska behöva lägga arbetstid på att plocka bort den utan ersättning, säger Bo Torstensson som äger mark vid ån.

Cirka 200 markägare har informerats om Länsstyrelsens bekämpningsprojekt och att arten är EU-listad som invasiv. Därmed får man inte låta den växa på sin mark.

I klippet hör du honom berätta mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.