Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
VMA-larm vid brand på lackeringsverkstad i Varberg Foto: Lennart Benson/frilansVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kraftig brand på lackeringsfirma i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Svart rök bolmade under måndagen från en kraftig brand i en lackeringsverkstad på Kvarnagårdens industriområde i Varberg. Boende i området uppmanades att hålla sig inomhus och stänga fönster och dörrar. Strax före 21 på måndagskvällen kunde räddningstjänsten avveckla släckningsarbetet.

Vid 09.45 på måndagsförmiddagen kom larmet. Räddningstjänsten fick snabbt tjugo enheter på plats från Varberg och Falkenberg. Branden ska ha startat i mitten av byggnaden.

– Det är en lackeringsverkstad och det har förekommit mindre explosioner av behållare. Vad vi kan se har det brunnit igenom taket, säger Kristian Petersson, inre befäl på räddningstjänsten.

VMA utfärdades

Rökutvecklingen var kraftig och röken uppgavs vara skadlig men inte livsfarlig. Inga personer fanns kvar i byggnaden och enligt polisen finns det inga uppgifter om personskador.

Vid 11.15 utfärdades ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten. Räddningsledaren uppmanade då alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av den kraftiga röken. Men vid 15.30 hävdes VMA-meddelandet.

Byggnaden riskerar att rasa

Räddningstjänsten bedömde att det fanns en stor rasrisk i byggkonstruktionen och kunde under delar av släckningsarbetet inte ha personal i byggnaden. Branden höll sig dock till mittenpartiet av byggnaden, och intilliggande byggnader var utom fara.

– Räddningstjänsten avslutade släckningsarbetet 20.50 och nu har vi övergått till efterbevakningsskede, som kommer pågå under natten, säger Peter Karlborg, inre befäl vid Räddningstjänsten Väst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer