Foto: SVT

Kraftig minskning av båtmotorstölder i väst

Uppdaterad
Publicerad

Det brottsförebyggande projektet Båtsamverkan i Västsverige beskrivs som en framgångssaga. Där båtsamverkan har införts har båt- och motorstölderna minskat drastiskt och nu ska modellen spridas till resten av landet.

Janne Simonsson har sin båt i Gottskärs hamn i Kungsbacka kommun. En västkustidyll där vackra villor ser ut över vattnet. Men Gottskär har haft sina bekymmer.

Janne Simonsson och flera andra i hamnen har under åren haft påhälsning av tjuvar. Båtar, båtmotorer, bränsle och annat av värde försvann. Men sedan hamnen började arbeta med båtsamverkan har stölderna i princip upphört helt.

– Det är det som har avgjort det hela. Tidigare var vi här en och en, nu är vi här som grupp och hjälper varandra och det gör en väldig skillnad, säger Janne Simonsson som är hamnstyrman i Gottskärs hamn och ansvarar för säkerheten.

Verkar avskräckande

Båtsamverkan påminner om Grannsamverkan och går ut på att båtägare, båtklubbar och polisen samarbetar. Genom att hålla kontakt via mejl och sociala medier kan information spridas snabbt om någon ser något misstänkt.

Det handlar också om att ta kontakt med okända som rör sig på området och att ta ansvar för sina båtgrannar.

Polisen bistår också med skyltar som ska verka avskräckande för tjuvarna.

– När tjuven får se varumärket båtsamverkan då ska han förstå att risken att åka dit har ökat enormt här, säger polisinspektör Thomas Andersson som är verksamhetsutvecklare för Båtsamverkan.

Stölderna har flyttat

Båtsamverkan har funnits i västområdet tidigare men efter en kraftig ökning i antal stölder 2012 blåstes nytt liv i projektet med Thomas Andersson i spetsen. Och det tog inte lång tid innan det gav effekt.

– Det vi såg var att stölderna ökade utanför de områden där man startat båtsamverkan. Så på något vis har vi flyttat stölderna, säger Thomas Andersson.

2013 anmäldes 685 båtmotorstölder i Västra Götaland och Halland som tillsammans utgör Polisregion Väst. 2015 hade anmälningarna minskat till 510. Enligt Thomas Andersson har minskningen lett till att ett försäkringsbolag sänkt premierna med tio procent i området tack vare Båtsamverkan.

– Det är ju signaler som gör att en annan bli väldigt nöjd. Vi är på rätt väg.

Stort intresse

Thomas Andersson berättar att mellan 60 och 70 procent av båt- och båtmotorstölderna begås av ligor som kommer från utlandet. Övriga anmälningar handlar om lokala tjuvar och bedrägerier.

De stora framgångarna med projektet har lett till att Thomas Andersson nu arbetar med att sprida båtsamverkan till övriga landet.

– Intresset är stort. Det är också roligt att arbeta med det för folk är väldigt tacksamma och glada. Och det var ju därför man en gång blev polis, det är ju för att hjälpa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Halland
Mer Nyheter