Kommunalrådet Christofer Bergenblock (C), före detta ordförande i kultur-och fritidsnämnden och simmaren Lucas Axelsson. Foto: SVT

Ersättningshall ställer till det för Varbergs Sim

Uppdaterad
Publicerad

Varbergs Sim tappar kraftigt i antal medlemmar. Föreningen menar att orsaken är att hallen i Veddige, som tillfälligt ersätter den nya Håstens simhall, inte håller måttet.

I slutet av förra året togs det första spadtaget på vad som ska bli Håstens nya simhall. Den beräknas stå klar år 2021 och under tiden som den tar form har föreningar och badsugna gäster fått använda sig av ersättningshallen Veddige simhall – något som ställer till problem för föreningen Varberg Sim. Lucas Axelsson är en av medlemmarna i föreningen.

– Det tar lång tid att ta sig hit. Förutsättningar är även sämre i den här simhallen då banorna och bassängerna är mycket mindre, säger han.

Medlemmar minskar drastiskt

Föreningen drivs av många timanställda ungdomsledare som bor centralt i Varberg. Att ta sig fram och tillbaka till Veddige blir då en för lång sträcka, menar föreningsordföranden David Carlenius. Föreningen har sedan de flyttade till ersättningshallen tappat hälften av sina ungdomsledare. De har även halverat antalet platser i simskolan då bassängerna inte har kapacitet nog.

– Vi har sen tidigare sparat ihop en ekonomisk buffert, men vi räknade inte med att det skulle bli så här. Vi har det riktigt tufft ekonomiskt, säger David Carlenius. 

Går det inte bara att vänta tills den nya simhallen står klar?

För föreningens del är det inget alternativ att vänta så som vi har det idag. Vi behöver hitta lösningar, säger David Carlenius.

”Laborerar fördelaktigt med tiderna”

Christofer Bergenblock, centerpartistiskt kommunalråd i Varbergs kommun är före detta ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han har varit delaktig i bygget av Håstens simhall under flera år. Han menar att kommunen gör vad de kan för att föreningen ska kunna fortsätta driva sin verksamhet, även i Veddige simhall.

– Det är väldigt tråkigt att man har svårt att klara verksamheten på grund av att vi jobbar med en ny simhall. Vi får jobba med de anläggningar vi har, det är Veddige simhall och det är simstadion. Vi försöker laborera fördelaktigt för föreningen med tiderna så mycket som det är möjligt, säger Christofer Bergenblock (C).

Hur ska kommunen se till att föreningen klarar sig?

– Det vi försöker göra från kommunen är att hjälpa dem med tider, säger Christofer Bergenblock (C).

Temporär bassäng

Varbergs Sim har haft som förslag att öppna en temporär bassäng under tiden som byggnationen av nya Håstens simhall pågår. Lucas Axelsson anser att det på så sätt skulle underlätta för honom och hans kompisar inom föreningen att ta sig fram och tillbaka. Men en sådan bassäng säger kommunen nej till.

– Vi kollade ganska tidigt på en temporär bassäng och kunde konstatera att vi inte var beredda att ta den kostnaden under projektet med Håstens nya simhall, säger Christofer Bergenblock (C).

I klippet ovan berättar föreningen om ersättningshallens påverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.