Det är stora skillnader mellan hur många unga flickor och pojkar som äter medicin mot ADHD. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinnor får ADHD-diagnos senare än män

Uppdaterad
Publicerad

Antalet personer som får ADHD-diagnoser ökar kraftigt i hela landet, men kvinnor får sina diagnoser betydligt senare än män.

– Det är vanligare för kvinnor att man har mer drag av ouppmärksamhet än hyperaktivitet och det är hyperaktivitetet man främst förknippat med adhd, säger psykologen Peter Jacobsson.

År 2015 fick mer än dubbelt så många pojkar som flickor ADHD-medicin. Och då syns inte alla de som fått diagnosen men inte äter medicin i statistiken.

Läs mer: Ingen såg att Pernilla hade ADHD

– Jag tror att det blir mycket tydligare om man är en tioårig kille och ställer till det i klassrummet men om man istället är en snäll tjej som sitter längst bak i klassrummet och inte gör så mycket väsen av sig så kan man ju glida igenom grundskolan och även gymnasiet utan att det här uppmärksammas på samma sätt, säger Peter Jacobsson.

ADHD visar sig när livet blir krångligare

Men när det gäller vuxna ser utvecklingen betydligt jämnare ut.

– När vi blir vuxna, barnen börjar komma och vi skaffar hus och så så blir livet rätt komplicerat. Om man då tänker sig att kvinnor fortfarande tar ett större ansvar när det gäller de bitarna så tänker jag mig att ADHD:n slår ut just då, säger Peter Jacobsson.

Och enligt Peter Jacobsson kan det vara andra saker som leder till att man faktiskt söker hjälp.

– Det kanske har dolt sig i någon form av ångesttillstånd, i någon depression eller andra svårigheter. Sen när man har tittat specifikt på de här kvinnorna med ADHD-glasögonen så har det visat sig att det är nog det här med ADHD även för de här vuxna personerna, säger Peter Jacobsson.

Uppmärksamhetsproblem: Att man har svårt att koncentrera sig eller att vara uppmärksam på något. Att komma igång med saker kan vara jobbigt, eller så tröttnar man fort på något man påbörjat.

Överaktivitet: Att man har svårt att vara ”lagom” aktiv. Det är vanligt att man är väldigt aktiv, har svårt att sitta still eller känner sig rastlös. Ibland kan man känna sig helt slut och inte vilja röra sig alls.

Impulsivitet: Att man är väldigt impulsiv, alltså att man gör saker direkt, utan att tänka efter. Man kan också ha svårt att styra över hur man reagerar i olika situationer.

Det finns också annat som är vanligt vid ADHD. Man kan ha:

– svårt i samspel med andra personer

– lätt att glömma eller tappa bort saker

– många tankar på en gång, som att de trängs i huvudet

– svårt att ta instruktioner

– svårt att skriva eller läsa

– svårt att passa tider och att planera sin tid

– svårt med vissa rörelser

– sömnproblem, ångest, oro eller nedstämdhet

l- åg självkänsla

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.