Utgifterna för inhyrd personal har skenat inom vården. Foto: SVT

Kraftig ökning av kostnaderna för hyrläkare i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Utgifterna för inhyrda läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal ökat med över 200 procent i Halland sedan 2010. Detta trots att Sverige kommuner och landsting slog fast att kostnaderna skulle halveras för tre år sedan.

Kostnaden för inhyrd personal inom vården har ökat kraftigt, visar en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort.

Region Halland har den näst största ökningen i hela landet. Här har kostnaderna stigit med 228 procent sedan 2010 och det är bara i Västmanland, där kostnaderna ökat med 370 procent, som utgifterna har ökat mer.

Utgifterna har skenat trots att Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för tre år sedan slog fast att de skulle halveras.

”För att locka fler läkare”

Samtidigt granskar Skatteverket bemanningsföretag eftersom flera av dem misstänks erbjuda läkare bostad, resor och traktamenten skattefritt, vilket strider mot reglerna.

– Bemanningsbolagen gör det helt klart för att locka fler läkare och vinna konkurrensfördelar, säger Anna Larsson, utredare på Skatteverket, till DN.

För en enskild läkare som struntar i att redovisa sina förmåner kan det handla om tusentals kronor i månaden.

Granskar företag

Parallellt med granskningen av bemanningsföretagen görs en riktad insats för att kontrollera hyrläkarnas egna bolag. Utredare har bland annat upptäckt att enskilda läkare gör stora privata avdrag i sina bolag. Det förekommer också att läkarna skriver sitt bolag utomlands trots att de bor och arbetar i Sverige.

Förra året betalade Sveriges landsting drygt 3,4 miljarder kronor för inhyrda läkare, sjuksköterskor och annan vårdpersonal. Det är en ökning på 70 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.