Högskolan i Halmstad. Foto: SVT

Populära program lyfter Högskolan i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

I dag har antagningbeskeden kommit till alla som sökt utbildningar inför hösten. Dagens siffror visar att Högskolan i Halmstad växer och tar in 13 procent fler studenter jämfört med förra året. Och det är lärarprogrammen som ökat mest i popularitet.

Att 13 procent fler har antagits till Högskolan i Halmstad i år jämfört med förra året beror framför allt på att skolan ökat antalet platser på flera populära utbildningar.

– Antagningsstatistiken visar att Högskolan i Halmstad står sig väl, trots att antalet sökande till högre utbildning går ner i riket, säger Selma Sedelius, kommunikationschef vid Högskolan i Halmstad.

Högskolan i Halmstad har nu drygt 7100 utbildningsplatser.

– Vi har många starka program som fortsätter att vara populära år från år, och nu ser vi också några program som ökar kraftigt i popularitet sedan förra året, fortsätter hon.

Fler vill bli lärare

De program som ökat allra mest i popularitet i år på Högskolan i Halmstad är de olika lärarutbildningarna. Till exempel står mer än dubbelt så många i reservkön till Grundlärarutbildning (åk 4-6) jämfört med förra året.

– Det är väldigt glädjande att se att söktrycket till lärarutbildningarna har ökat väldigt kraftigt jämfört med det föregående året. Det är mycket svårare att komma in i år på våra lärarautbildningar, säger Selma Sedelius.

Hon tror att det beror på att utbildningarna håller måttet.

– Det är starka program med hög kvalité. Vi vet att vi får väldigt goda vitsord i våra utvärderingar från tidigare studenter som har gått ut lärarprogrammet, säger hon.

Ett program som också ökat mycket i antalet sökande är IT-forensik och informationssäkerhet. Det finns bara i Halmstad och har visat sig vara populärt.

– Det är ju en bekräftelse på att vi har gjort rätt som har satsat på att utveckla det här programmet, säger Selma Sedelius.

Fler antagna i hela landet

Samtidigt som Högskolan i Halmstad tar in fler studenter i höst, så ökar också det totala antalet antagna i hela landet. Det har inte hänt på flera år.

– Antalet antagna till höstterminen ökar nu för första gången sedan 2011, vilket är positivt. Samtidigt behöver vi se över varför antalet behöriga sökande minskar, vår uppgift är att hjälpa sökande att göra välinformerade och kloka val, säger Andreas Sandberg, tf avdelningschef för antagning och studentstöd vid Universitets- och högskolerådet.

Fakta: Högskoleutbildningar

Universiteten och högskolorna i landet ökar i höst sin antagning jämfört med höstterminen 2015, från 265 714 till 267 966.

Antalet utbildningar är i stort sett oförändrat, 3 143 program och 12 853 kurser, vilket ger totalt 15 996 olika utbildningar.

Bland lärosätena som ökat sin antagning återfinns förutom Högskolan Halmstad bland andra Handelshögskolan i Stockholm, Chalmers tekniska högskola, Sverige lantbruksuniversitet, och universiteten i Umeå, Göteborg, Karlstad och Örebro.

Källa: UHR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.