Paul Barath, förbundsordförande KRIS. Foto: SVT

Kris ordförande utesluten och polisanmäld

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Kriminellas revansch i samhället har uteslutit sin riksordförande, Paul Barath. Kris anser inte att Barath, som dessutom är lokal Kris-ordförande i Halmstad, har följt den överenskommelse man haft med honom. Beskedet kommer efter flera turer kring ordföranden som polisanmälts – anklagad för sexuella närmanden mot kvinnliga medlemmar.

Bakgrunden till uteslutningen ska vara att man från förbundets sida hävdar att Paul Barath brutit mot föreningens stadgar och missbrukat sin ställning som förbundsordförande, något som Hallandsposten var först med berätta.

Han ska bland annat ha gjort sexuella närmanden mot flera kvinnliga medlemmar. Något som resulterat i polisanmälningar mot honom.

– Kontakten med tjejerna skedde för två år sedan och det var ett ömsesidigt intresse, menar Paul Barath som inte förstår anklagelserna.

– Det kanske var moraliskt fel av mig men jag har inte begått något brott, säger Paul Barath till SVT Nyheter.

”Han bröt mot reglerna”

Vid Kris årsstämma i maj togs beslut att Paul Barath skulle ta en tre månaders time out från sina uppdrag i Kris, däribland som ordförande i förbundsstyrelsen på riksnivå. Samtidigt skulle Paul Barath genomgå behandling för att komma tillrätta med sina relationsproblem.

– Det var en bra lösning. Jag ville hitta tillbaka till mig själv igen och komma ifrån alla lögner, säger Paul Barath.

Från förbundets synvinkel anser man dock inte att Paul Barath har fullföljt överenskommelsen som gjordes i maj.

– Han bröt mot reglerna för hur vi behandlar varandra inom Kris. Han försöker rasera en fullt fungerande organisation genom att bland annat sprida lögner om andra medlemmar. Därför utesluts han nu, säger Germay Woldu, tf ordförande i Kris riks, till SVT Nyheter.

Accepteras inte av Barath

Men Paul Barath accepterar inte uteslutningen och menar att den inte har gått korrekt till.

– Jag kommer fortsätta som vanligt efter att time outen löper ut i augusti.

  • Kriminellas revansch i samhället, Kris, är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra tillbaka in i samhället.
  • Grundidén är att Kris möter upp den som friges efter ett fängelsestraff. Ofta friges interner med endast en kasse och en telefonbok fylld med gamla polare. Den som friges och är motiverad till förändring behöver stöd och då finns Kris där.
  • Kris består idag av flera olika lokalföreningar från Umeå i norr till Malmö i söder. Medlemsantalet uppgår till ca 5 000 medlemmar. 900 av våra medlemmar är stödmedlemmar däribland Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia. Vi finns även i Danmark, Finland, Vitryssland och Ryssland.

Källa: Kris

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer