Foto: TT

Skarp kritik mot gammaldags LRF-donation

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukarnas riksförbund i Halland delar varje år ut en donation som ska belöna kvinnor som fött minst tre barn och tagit hand om hem och barn medan mannen skött jordbruket. LRF:s ungdomsorganisation är skarpt kritisk – och menar att donationen måste moderniseras.

Donationen upprättades för snart 50 år sedan.

”Det känns bakåtsträvande att LRF Halland håller fast vid donationens bestämmelser som strider mot dagens verklighet och LRF:s visioner”, skriver ungdomsorganisationen i en nyligen inlämnad kritisk motion, och fortsätter:

”Vi tycker att donationen strider helt mot hur kvinnor ska betraktas. Idag har kvinnor en lika självklar del i jordbruket som männen, och det ska så förbli.”

Svårt att ändra

Tanken med donationen var, 1971 när den upprättades, att belöna kvinnor i södra Halland som tagit hand om hem och barn medan mannen skött jordbruket. De kvinnor som hade minst tre barn skulle anses extra förtjänta av pengarna. Summan låg i år på 2.000 kronor.

Ungdomsorganisationen anser att donationen istället ska användas till utbildning för unga i LRF.

Peter Andersson är vice ordförande i LRF Hallands regionstyrelse och håller med om att det hela känns föråldrat. Men enligt honom är det svårt att ändra i gamla donationsbestämmelser.

”Göra det bästa av situationen”

– Hade det gått enkelt att ändra att vi naturligtvis gjort det. Vi håller på att kolla på det men vi vill ju inte att donationen dör ut heller, säger han till SVT Nyheter Halland och fortsätter:

– Det är en gammal bild av det gamla bondesamhället som beskrivs, att man ska vara sin man trogen och föda många barn. Men nu får vi göra det bästa av situationen.

Enligt Peter Andersson har de som fått donationen inte haft något emot det – trots den ålderdomliga inramningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.