Teaterns hyra för hög för arrangör

Uppdaterad
Publicerad

Lokala kulturarrangörer anser att Halmstad kommun behöver prioritera lokal kultur mer. Inte minst när det gäller möjligheten att använda Halmstads teater som spelplats. Där är hyran så hög anser de.

Felix Fallkvist drömde om att få arrangera Magi-SM 2018 i Halmstad vilket är en stor fest för både trollkonstnärer och allmänheten. Han brukar arrangerar både ståupp-kvällar, magi-shower och kände sig oerhört motiverad att försöka få en större event till Halmstad.

– Allt kändes bra och Destination Halmstad nappade på idén. Sedan gick det en tid innan jag fick en offert för att hyra teatern, säger Felix Fallkvist.

Magi-SM skulle behöva flera av Halmstads teaters lokaler under ett par dagar. Det kommunala bolaget Destination Halmstad bestämmer över lokalerna och sätter hyran.

– När vi fick offerten var den på 50.000 kronor! Tio minuter senare konstaterade vi att det bara var att släppa allt, säger Felix Fallkvist besviket.

Hyran hög för flera

Han är inte den ende SVT pratar med som nämner Halmstads teaterns hyror som ett problem för det lokala kulturutövare. Amatörteaterföreningar som hyr teatern för en show har aldrig möjlighet att repetera på scenen innan föreställningen eftersom bokningen blir för kostsam.

Enligt Halmstads teaters vd står föreningar för 40 procent av den totala uthyrningen av teatern.

Frågan har pågått i flera år. Mindre arrangörer som jobbar ideellt, som Felix, anser att hyrorna stänger möjligheten att använda teatern som spelplats.

– Det kostar att driva teatern men medveten har vi valt att kommersiella aktörer ska bidra mer att täcka våra kostnader och föreningar ska betala minst, säger Lina Siljegård, teaterchef och vd.

”En budget att följa”

På frågan om hyrorna menar Siljegård att hyrorna inte är höga jämfört med andra teatrar.

– Vi har en budget att följa och lever upp till uppdraget. Ska man göra teatern mer tillgänglig för mer föreningar kräver det ytterligare resurser, säger Lina Siljegård.

Enligt Destination Halmstads uppdrag användes Halmstad teater 2016 till 289 konferenser och 150 föreställningar. Totalt besöktes teatern av 40.000 människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer