Foto: Patrik Qvicker/SVT

Krockade med mobil i handen – passagerare dog

Uppdaterad
Publicerad

När mannen körde på E6 med en mobiltelefon i handen tappade han kontrollen över bilen och körde in i en lastbil så illa att en passagerare dog. Nu döms bilföraren för vållande till annans död.

Det var en novemberkväll 2015 som olyckan inträffade. En man i 40-årsåldern körde från Halmstad längs med E6 tillsammans med två passagerare i bilen.

Fordonet körde i bakänden på en tung lastbil så hårt att medpassageraren, en annan man, dog av smällen. Ytterligare en medpassagerare ådrog sig en knäfraktur.

LÄS MER: Åtalad efter dödsolycka

Vittnen: Körde fort

Mannen själv anser att han körde med hjälp av farthållare i 120 kilometer i timmen. Enligt vittnen körde han betydligt fortare än så.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att chauffören har tagit en medveten risk då han valde att framföra sitt fordon för fort på motorvägen med en mobil i handen när det var mörkt.

LÄS MER: Snart kan det bli förbjudet att hålla i mobilen vid körning

Tingsrätten anser även att han har brustit i sin uppmärksamhet framåt och varit oaktsam i den grad som krävs för att fällas till ansvar för gärningarna. Chauffören har medgett de faktiska omständigheterna, men förnekat brott.

Inget fängelse

Mannen döms för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.