De omyndiga tonåringar som nu ska börja vaccineras i Halland måste egentligen ha vårdnadhavares tillstånd. Men det finns kryphål för dem som inte får tillåtelse. Foto: SVT

Så kan tonåringar vaccineras utan vårdnadshavares tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

De tonåringar som nu ska börja vaccineras mot covid-19 måste egentligen ha vårdnadshavares tillstånd för att få sina sprutor. Men det finns ett sätt att ta sig runt detta, enligt Region Halland.

Från nästa vecka kommer Hallands runt 10 000 16–17-åringar att få brev med erbjudande att boka tid för covid-19-vaccinering.

I kuvertet finns också en samtyckesblankett som vårdnadshavaren ska skriva under, eftersom det rör sig om omyndiga personer som ska vaccineras.

Coronapandemin

Kan få vaccin ändå

Men om föräldrar eller annan vårdnadshavare inte vill godkänna någon vaccinering, så finns det sätt för tonåringen att ta sig runt detta.

I inslaget ovan berättar Region Hallands tf biträdande smittskyddsläkare Mats Erntell om vad som krävs för att tonåringen ska få bestämma själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet