Bilden är ett montage. Foto: Centerpartiet/Illustration

Kultur- och fritidsnämndens ordförande om simhallens ökade kostnad

Publicerad

Under tisdagens kommunfullmäktigemöte i Varberg konstaterades att det nya badhuset ser ut att bli hundra miljoner dyrare än förstudien förutsåg. Nu riktar kultur- och fritidsnämndens ordförande Christofer Bergenblock (C) kritik mot de tidigare prognoserna.

– Vi har gjort en förstudie med en konsult. Det finns en felräkningsmarginal på 20 procent men den här avvikelsen är större än de procenten. Det gör att vi inte är nöjda med hur förstudien gjordes och hur de siffrorna ser ut, säger han.

Enligt den ursprungliga kostnadsberäkningen skulle priset för badhuset hamna på drygt 378 miljoner kronor, en summa som efter ytterligare planering sjönk till 367,5 miljoner kronor. Enligt NCC, som var det enda företaget som kom med anbud för att bygga det nya badhuset, hamnar dock summan troligtvis på 477 miljoner kronor. Nu vill kommunen göra vad de kan för att få den prislappen att sjunka något.

Samarbete ska sänka kostnaderna

Trots att kostnaden ska öka kommer projektet fortgå som planerat.

– Vi behöver bygga en ny simhall i Varberg, om det är det ingen tvekan. Tanken är att vi går in i en partnering med NCC och det innebär att vi båda jagar kostnader gemensamt för att hålla nere den totala kalkylen så mycket som möjligt, säger Christofer Bergenblock (C).

Hur stor summa som kan sparas in på det här sättet är dock oklart.

Skjuter på andra projekt

Att kostnaden för badhusbygget skjuter i höjden innebär inte att de pengarna tas från andra verksamheter. Däremot kan det resultera i att tidsplaner förändras.

– Vi har en investeringsvolym i kommunen på ungefär en halv miljard kronor per år som vi räknar med att klara av. Har vi ett projekt som blir ungefär hundra miljoner kronor dyrare, vilket indikationerna är nu, så kommer det ju putta andra investeringar framför sig, säger Christofer Bergenblock (C).

Entrépriset ska dock inte påverkas av felräkningen, men trots det kan badsugna besökare förvänta sig att behöva betala ett högre inträde än i det gamla badhuset.

– Det finns ingen tanke på något annat än att priserna ska ligga i samma nivå som andra liknande anläggningar som Halmstad, Borås eller nya badet i Kungsbacka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer