Foto: TT

Kulturministern: ”Har avsatt 25 miljoner”

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritiken om den höjda biljettmomsen på biobiljetter svarar nu kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) och hänvisar till en miljonsatsning som gjorts på de små biograferna.

– Vi har avsatt hela 25 miljoner kronor, säger hon.

Den första januari i år höjde regeringen momsen på biobiljetter från 6 till 25 procent – något som även berörde de mindre biograferna. Därför har nu fyra ägare till små biografer, däribland Scala bio i Båstad, startat ett upprop där man den 21 december släcker ner biograferna i protest. 

Men nu svarar kulturminister Alice Bah Kunke (MP) som menar att det inte handlar om en miss att även de små biograferna involverades i momshöjningen.  

– Nej, vi har avsatt alldeles särskilda medel just för att säkerställa att små biografer inte drabbas av den nya filmpolitiken. Vi har avsatt hela 25 miljoner kronor per år, säger hon.

LÄS MER: Han stänger ner biografen på kulturministerns födelsedag

Men tydligen är ju det otillräckligt, problemen finns ju kvar?

– Den nya filmpolitiken har precis börjat gälla i jämförelse med det gamla filmavtalet som fanns i längre än 50 år, så självklart kommer det att vara en övergångsperiod, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.