Gustaf V:s gamla sommarhus i Särö är till Salu. Montage. Foto: Jörgen Hinder/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kungens sommarhus till salu

Gustaf V:s gamla sommarhus Villa Gövik i Särö är till salu. Utgångspriset ligger på 38.000.000 kronor.

Huset byggdes 1878 och nyttjades som sommarhus av kung Gustaf V i 35 år. Fastigheten ligger vid havet och har en tomt om drygt 21.000 kvadratmeter. Huvudbyggnaden är på 1.309 kvadratmeter och utöver den finns ytterligare två bostadshus om totalt 195 kvadratmeter.

– Det är ganska bra intresse. Det är ett unikt, fint, stort hus och ett bra läge på en bra adress så det finns spekulanter som vi jobbar på, säger Mathias Martinsson, mäklare på Sotheby's international realty.

Tennis och bilolycka

Gustav V, med smeknamnet V-Gurra, var kung i Sverige mellan år 1907 och 1950. Han är farfars far till vår nuvarande kung, Carl XVI Gustaf.

Gustaf V är bland annat känd för sitt intresse för tennis och för att ha givit namn åt shoppingcentret Kungens kurva i Stockolm. Namnet kommer från en händelse då en bil som Gustaf V färdades i körde av vägen vid platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer